torsdag 1 januari 2015

Förrätten från nyårsfirandet på Sandbäcken - LCHF

Från och med nu kommer jag aldrig slänga skalen när vi äter räkor här hemma!
Denna soppa såg inte god ut under tillredningen men smakade jättegott när den var klar!
--------------------------------------

LYXIG RÄKSOPPA 
4 förrättsportioner

500g räkor med skal
3 finhackade charlottenlökar
2 skivade vitlöksklyftor
1/2 finhackad urkärnad röd chili
2 msk smör
3 msk tomatpuré 
2 dl torrt vitt vin
3 dl vispgrädde
salt

Skala räkorna och spara skalen - lägg de sparade räkorna i kylen.
Stek räkskalen med lök, vitlök och chili i smör i 2 min.
Tillsätt tomatpuré. Stek ytterligare någon minut så det blir ordentligt brynt.
Häll på vinet och låt koka i 5 min under lock.
Sila soppan ner i en annan kastrull. Pressa all vätska ur räkskalen.
Vispa ner grädden och smaka av med salt när soppan blivit varm.
Servera soppan i mindre formar eller glas.
Soppan kan göras dagen innan och värmas under vispning vid servering.
--------------------------------------

PARMESANKEX
8 kex

1,5 del finriven parmesanost
1 dl skalade sesamfrön

Blanda parmesanost med sesamfrön och lägg i åtta "ränder" på bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen i 5 min 200 grader.
Låt svalna på plåten - då stelnar de.
--------------------------------------
CEVICHE I SALLADSBLAD
4 förrättsportioner

de skalade räkorna från soppan
1/2-1 burk musslor
3-4 cm finhackad purjolök
1/2 finhackad urkärnad röd chili
1/2 finhackad röd paprika
pressad saft av 2 lime eller 1/2 citron
1/2 dl dill
2 krm salt
salladsblad till servering

Blanda räkor och musslor tillsammans med resterande ingredienser och smaka av med salt.
Låt marinera i kylen i 2 timmar.
Servera på salladsblad.



1 kommentar:

  1. Ja himmel så gott!! Och såna där parmesankex, måste bli ikväll då det vankas gratinerad hummer! Jag har vid några tillfällen kokat fond på massa räkskal och sen fryst in istärningslåda o haft en påse i frysen. Perfa till fiskrätter och soppor.
    Gott Nytt År på dig Malin! kram Milla

    SvaraRadera